Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ



Τα 5 βασικά όργανα της Ε.Ε

Τα 5 βασικά όργανα της Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) είναι μοναδικά. Υπάρχουν ΜΟΝΟ στην Ευρώπη και το καθένα έχει τους δικούς τους νόμους και κανονισμούς. Παρακάτω δίνονται κάποιες βασικές πληροφορίες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ιδρύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1952. Αποτελείται από τους Ευρωβουλευτές, οι οποίοι ψηφίζονται κάθε 5 χρόνια από τον λαό. Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο μια φορά το μήνα στο πλαίσιο τετραήμερης περιόδου συνόδου (από Δευτέρα ως Παρασκευή). Πρόσθετες περίοδοι συνόδου διεξάγονται στις Βρυξέλλες (Οδηγός για την ολομέλεια: 5). Οι γενικοί κανόνες διεξαγωγής των συνεδριάσεων δεν είναι πολλοί, αλλά πρέπει να τηρούνται[1]! Ο αριθμός των Ευρωβουλευτών δεν είναι ίδιος για κάθε κράτος[2]. Οι συζητήσεις γίνονται ενώ είναι όλοι καθισμένοι. Όταν κάποιος μιλάει, σηκώνεται. Είναι όλοι τοποθετημένοι σε ομάδες[3]

Ευρωβουλή


Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, έχει ως ευθύνη τη θέσπιση νόμων και τη διευθέτηση πολιτικών ζητημάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν κοινές απόψεις και ενέργειες γύρω από τα θέματα που συζητιούνται.   


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ιδρύθηκε το 1961 ανεπίσημα και το 1993 επίσημα. Είναι διακυβερνητικό όργανο της Ε.Ε και αποτελείται από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε  και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Οι αρχηγοί των κρατών-μελών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θεσμικό όργανο της Ε.Ε και ιδρύθηκε το 1951 με έδρα τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή αποτελείται από το εκτελεστικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν 28 επίτροποι (ένας από κάθε χώρα). Το εκτελεστικό συμβούλιο εκλέγεται από την γενική Διάσκεψη και είναι μέσα στα τρία βασικά όργανα της UNESCO.



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ιδρύθηκε το 1952. Είναι θεσμικό όργανο της Ε.Ε και η έδρα του βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Σε αυτό εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν τις κυβερμήσεις των κρατών-μελών, αλλά και εταιρείας ή απλούς ανθρώπους των χωρών της Ε.Ε. Για να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση στα θέματα δικαίου δημιουργήθηκε και μία ιστοσελίδα για την αναζήτηση υποθέσεων.
 

Πηγές: Βικιπαίδεια και Ευρωπαϊκή Ένωση



Το Άρθρο μου Ν. Σ.!!!  
ΣΤ΄ τάξη